blaz mencinger
Blaz mencinger

 

Blaz piše pripovedi v pesmi, pri čemer se vsaka naveže na trenutek iz resničnega življenja. Petje teh ga kakor dnevnik popelje v točno določeno točko v življenju, bodisi prijetno ali žalostno. No, po pravici je slednjih občutno več, vsaj v pesmih.

 

S ščepcem humorja in samoironije se spravi nad raznolike tegobe sveta, najraje nad ljubezen in njeno odsotnost. Skozi preigravanje obuja spomine, pri tem pa upa, da se v njegovih besedilih najde še kdo.

Blaz Mencinger je prve pesmi začel pisati že konec osnovne šole. No, potem pa je kar nekaj časa zbiral pogum, preden je prvo skladbo predstavil javnosti. To se je prvič zgodilo z zasedbo "Jazz in the pants" na odru Kina Šiške. Z omenjeno zasedbo je tudi glasbeno odrasel, ob razpadu zasedbe pa ustanovil Mencarijo. Trio, ki je njegove pesmi preigraval v ritmih swinga z okusno mero jazza, je aktivno obstajal približno dobro leto. Potem je Mencarija zaradi študija v tujini za dve leti bolj ali manj stagnirala.

 

Glasbeno pot nadaljuje pod svojim imenom, ki je nad ž-jem iz čisto praktičnih razlogov izgubilo strešico. Začetek samostojne glasbene poti je naznanil z izidom prvenca »Tebe ni«, ki je izšel pri Založbi Celinka.

 ZBIRANJE POGUMA

PRIPOVEDI V PESMI

blaz mencinger

 

 

V okvirih svoje glasbe je Blaz v studio in na oder stopil s kar nekaj odličnimi glasbeniki. Miha Gantar, Luka Zabric, Luka Dobnikar, Domen Cizej, Tomaž Zevnik, Lenart De Bock, Luka Matič, Gaj Bostič,  Urban Megušar, Oskar Longyka, Jernej Maček, Nejc Kotnik, Saimi Kortelainen, Dora Rakar so le nekateri izmed njih. Danes  sodeluje predvsem z Tim Jerman (tenor saksofon, flavta), Jernejem Vindšnurerjem  (kontrabas), Grego Povšetom (kitara) in Pavlom Čebaškom  (bobni). Dodatnih razširitev v prihodnosti se ne brani. 

 

Svoje pesmi je predstavil na Festivalu Godibodi, NUK festivalu, Festivalu Poletje z Biseri, v ČinČinu, Drama kavarni, Prvi vrsti, Soteski, Daktariju, na Kantfestu in mnogih drugih.

 GLASBENI SOPOTNIKI